8 Aralık 2009 Salı

TOMEB'İN ÇÖP KUTUSU

TÜRKİYE TİYATRO KURULTAYI ANKARA BULUŞMASI ÜZERİNE


Erhan Gökgücü - TOMEB Başkanı (08.12.2009)


İstanbul’da 12 Eylül’de bazı kuruluşların önayak oldukları ve tiyatro sanatının sorunları için güç birliği amaçlı bir kurultay düzenlenmiş ve konu ile ilgili bazı kuruluşlar bir araya gelerek çalışmalar yaptıklarını ifade etmişlerdi..TOMEB İstanbul’daki buluşmaya bir bildiri ile katılarak görüşlerini bildirmişti. 21-22 Kasım günleri bu kez Ankara’da, Ankara Tiyatro Festivali içinde ve TAKSAV’ın ev sahipliğinde 2. Kurultay gerçekleşti. 2. Kurultayın daha başlangıcında TOMEB’in dikkatini 3 unsur çekti:

1-Katılım ağırlıklı olarak yurdun her yönünden gelen üniversite tiyatroları ile yarı profesyonel denilebilecek grup temsilcileri, bir kaç profesyonel özel tiyatro ve bunların oluşturdukları örgütlerden ve OYÇED’den oluşmuştu. Hem özel hem de ödenekli tiyatroyu temsil eden tek kuruluş TOMEB’di ve oluşumun kararlarının alınacağı bildirilen bu kurultaya TOMEB; İŞTİSAN, Kültür-Sanat Sen, DETİS ile Işık Der’in neden çağırılmadığı sorusuna doyurucu bir yanıt alamadı. TOBAV bir bildiri ile katılmıştı.

2- Toplantı Kurultay adını taşımak için gerekli her türlü yapısal organizasyondan uzaktı ve bunu TOMEB ifade etti. Gerçekten bu durum iki gün boyunca çalışma yöntemi üzerinde sık sık oturum yöntemi değişimi ve yapılacağı belirtilen çalıştayların oluşmaması, çalışılmaması ile kendini belli etti.

3- Salondaki üniversite tiyatrolarının ve özellikle profesyonel ölçütte Kürtçe tiyatro yapanların temsilcisi yalnızca kendi sorunları için aramızda bulunduklarını konuşmalarında belli ettiler; genel tiyatro hareketi adına öneri bulunmak bir yana, profesyonellerin sorun ve çözümlerinin tartışıldığı sürelerde açık ilgisizlikleri belirgindi.

Oturum, girişim komitesinin ve TAKSAV’ın kısa birer “Hoş geldiniz” konuşmasıyla açıldı ve Nedim Saban’ın ülkemizde bu günlerde tiyatro sanatının sıkıntılarını ve önümüzdeki tehlikeleri dile getirdiği sıcak, doğru ve güzel konuşmasıyla açıldı. Söz arasında şunu da belirteyim, Orhan Aydın bu toplantıya hazırlıklı gelen ve bu nedenle etkin ve gerekeni söyleyen ender temsilcilerden biriydi.

Oturumun 1.gününde TOMEB, bazı temsilcilerin değişikliği nedeniyle İstanbul’daki toplantıya ilettiği görüşlerini okudu, açıkladı. Bu yazı temelde güç birliğine gereksinim olduğu, ancak önce ilkelerin, sonra işleyiş modelinin saptanması ve KESK-DİSK bünyelerinde örgütlenmenin yararı ile nihai hedefin ülkemizin koşullarına adapte edilmiş bir sanatlar konseyi yasası olması doğrultusundaydı. TOMEB bu dönemde yaygın olan ”herkesin kapısının önünü temizlemesiyle sanat sokağının temiz olamayacağı” görüşünü sundu; salt tiyatro değil tüm sanatsal sorunların nihai hedef olması gerekliliğini belirtti ve 2.gün ise ilk bildirisinin açıklaması ve nihai hedef için model önerisini sundu.Bu yazı aşağıdadır.

Ağırlıklı olarak bir çatı örgütü kurma fikrine önce TOMEB, OYÇED ve Orhan Aydın karşı durdular. Orhan Aydın sendikalaşmayı savundu ve genel kurulu yeni bir çatı örgütü kurma fikrinden TOMEB’in ayrı statülerdeki kurum ve kuruluşların yasal olarak bir araya gelemeyecekleri açıklamasına oturumdaki hukukçunun da katılması ile, olgunun bir güç birliği girişimi şeklinde nitelenmesine karar verildi.

2 günlük konuşma ve tartışmalar sonucunda, konuşulan ve kağıda dökülen ilkeler ile işleyiş ve bir arada gereken tepkiyi verme yöntemleri üzerine kararların girişim komitesince yazıya dökülerek ilgili tüm sanat kuruluşlarına iletilmesi, bu karar önerilerinin yönetim kurullarınca irdelendikten sonra imza aşamasına gelinmesi kararına varıldı.

Bu bir araya gelişlerin ülkemizdeki tiyatro hareketi için yararlı olacağını düşünen TOMEB, yukarıda belirtilen eksikliklere karşın böylesi bir girişimin zorluğunu ve girişimcilerin iyi niyetini bildiğinden, söz konusu 2 kurultayı düzenleyenlere içtenlikle teşekkürü bir borç bilir ve bu ilk adımların ivme kazanması için elinden geleni yapacağını açıklar.

(Kaynak: iatp-g)

***

Ayrıca bakınız:
Bayrak faşistlerinin tarihinden
"Fransız kaşığıyla Türk boku yeme çabası"*
Havanda su dövenlerin sansürü

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi