2 Mart 2010 Salı

Mustafa Şükrü Demirkanlı'nın ittirdiği Türkiye Tiyatroları Birliği!




Geçtiğimiz yıl Temiz Tiyatro ve Temiz Yayıncılık konulu, tiyatro yayınlarında küfür ve hakaretin normalleştirilmesini kınayan bir kampanya düzenlenmiş ve Türkiye Tiyatrolar Birliği olarak bu kampanyaya aktif destek vermiştik. Kısa bir süre önce, onlarca kurum ve topluluğun destek verdiği bu kampanyanın belgelendiği sitenin adresi kullanılarak kişisel tekzip yazılarının muhataplarına yollandığını öğrendik. Mustafa Demirkanlı ve Ertuğrul Timur gibi yıllarını tiyatro yayıncılığına vermiş insanların kollektif bağlayıcılığı olan bir kampanyayı kişisel amaçlarla kullanmasını anlamak ve onaylamak mümkün değildir. Bu tavırları nedeniyle, kampanya iradesinin bileşenlerine dönük bir özür borçları vardır.

Onlarca kurum ve topluluk ve tanınmış tiyatro insanının destek verdiği bir kampanyanın bugün yakıcı bir gündem gibi ele alınmasını doğru bulmuyoruz. Tek tek kampanyaya destek veren insanlar arasında bazı imzaların yanlışlıkla girdiğinin tespit edilmesi ya da bu tip iddiaların ortaya atılması teknik olarak çözülebilecek basit sorunlardır. Bu anlamda, kampanyayı zora sokmak için yayıncı meslektaşlarını ve yazarları savcılığa şikayet ettiğini ve savcılık nezdinde de ciddiye alınmadığını bildiğimiz Yeni Tiyatro sitesinin sahibi Erbil Göktaş'ın yayıncı tavrı, kampanya sitesinin kişisel manipülasyonunu haklı çıkarmaz.

Kampanya sitesinin muhafaza edilmesi, teknik sorunların takibi ve çözümü konusunda yayıncılarımız sorun yaşıyorlarsa, kendilerine yardımcı olmak kurumsal sorumluluğumuzdur. Kampanya iradesinin şu ya da bu kurum, topluluk ya da kişi ile sınırlanamayacağı, kişisel amaçlarla kullanılamayacağı herkes için açık olmalıdır.

Türkiye Tiyatrolar Birliği

(Kaynak: turkiyetiyatrolarbirligi.blogspot.com)