27 Ağustos 2007 Pazartesi

Barışarock’ta Tiyatroya Saldırı


Gölge Tiyatro


Bu yıl 5.’si gerçekleşen ve 150 bin izleyici ile buluşan Barışarock Festivali çok tatsız olaylarla kapandı. Festivalin tiyatro bölümünde kapanış oyununa bir grup sarhoşun saldırısı 5 yıldır belli bir düzeyi yakalamaya çalışan festivale gölge düşürdü. Festivalin son günü coşkulu başladı. Bir yandan sivil toplum kuruluşlarının standlarının etrafında canlı tartışmalar, öte yandan söyleşi alanında gerek çevre gerekse tarihsel konular üzerine söyleşiler gençlik yığınlarının yakın ilgisiyle buluştu.

Öğle saatlerinde davullar eşliğinde tiyatroların duyuruları başladı. Festival alanını bir uçtan bir uca gezen 28 tiyatro topluluğu oyunlarla ilgili duyurular yapıp izleyicilere günün programını dağıttılar.

Bakırköy Oyuncuları, Gazi Mahallesi’nden Maske Tiyatro Topluluğu, Esenler’den Tiyatro Meşale, Esenyurt’tan Tiyatro Veto, Kadıköy’den Yeni İnsan Tiyatrosu, Kürt oyunculardan kurulu Seyr-i Mesel Tiyatrosu’nun oyun gösterileriyle başlayan etkinlikler akşamüstü izleyiciyle karşılıklı sohbet biçiminde gerçekleşen bir forumla sürdü. Azerbaycanlı tiyatro adamı Rasim Aşın’ın yönetiminde gerçekleşen “Nasıl Bir Tiyatro İstiyoruz?” başlıklı forum gerek izleyiciden gerekse oyunculardan gelen değişik düşüncelerle oldukça canlı geçti.

Forumun bittiği dakikalarda bir grubun tiyatro alanına gelerek başlattığı protesto eylemi provokatif bir ortamı hazırladı. Oyuncuların bu ortamı yumuşatma girişimleri bazı Barışarock yöneticilerinin kışkırtmasıyla bir çatışmaya dönüştü.

Olayların yatışmasından sonra Barışarock’a katılan topluluklar Barışarock düzenleyicilerini tiyatro gösterilerinin sağlıklı yürüyebilmesi için görevlerini yapmaya çağırdılar. Ancak bir avuç saldırgan sarhoş güruha teslim olan Barışarock yöneticileri, sahneye çıkmış TiyatroEvi oyuncularının oyununu engellemek amacıyla sahne ışıklarını kapattılar.

Ortalığı yatıştırmak, saldırgan sarhoş güruhu tiyatro alanından uzaklaştırmak yerine tiyatro gösterilerini durdurmaya kalkan Barışarock yöneticilerinin tüm engelleme çabalarına rağmen gösteriler durmadı.

Sahnenin karşısında ışıklı bir alanda oyun oynamaya başlayan TiyatroEvi oyuncuları ve izleyiciler bir kez daha saldırıya uğradı. Küfür ve hakaretlerle saldıran saldırganların oyunu durdurma girişimleri izleyicilerin çabalarıyla engellendi.

Olayların ardından saldırganlarla oyuncular arasına özel güvenlik görevlilerinin girmesiyle oyun tamamlanabildi.

Bu olaylardan sonra bir protesto eylemi yapan 28 tiyatro topluluğu dekorlarını toplayarak Barışarock alanından ayrıldılar.

5. Barışarock bu yıl ne yazık ki var olan sorunları çözmekten kaçan, provokasyon ortamını ise sorumsuzca körükleyen yöneticileri yüzünden tarihinde kara bir leke olarak kalacak olaylarla kapandı.

tıkla: Gölge Tiyatro