28 Ağustos 2007 Salı

Türkiye Yazarlar Sendikası tavır koydu...

Egemenler, kültür alanında da boş durmuyor. Bir yandan gerici kültür oluştururken, diğer yandan devrimci kültür mirasına saldıran egemenler, ölülerimiz üzerinden de, kalleşliklerini sürdürüyor...

Burjuvazinin kuruluşları, her fırsatta karalama kampanyası yapıyor. Bize de direnmek ve karşı koymak düşüyor...

Gerici Zaman gazetesinde çıkan bir haberi aktarıyoruz:


Aziz Nesin MİT'çi mi değil mi polemiği


'Aziz Nesin MİT elemanıydı' haberleri polemik konusu oldu. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), yazar Aziz Nesin'le ilgili iddialara tepki gösterdi.

Dün, TYS'den yapılan yazılı açıklamada, 23 Ağustos tarihli Tempo dergisinde eski MİT'çi Neşet Güriş ile yapılan röportajda, 98 yaşındaki Güriş'in Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin hakkında yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. "Sabahattin Ali'nin öldürülüşünü 'basit bir hırsızlık' olarak niteleyen Güriş'in, hemen ardından MİT'in alakası yok. Ama olayı safha safha biliyorduk. Cemal Akis isimli arkadaşımız suikast yerine kadar gitmişti." ifadelerini 'çelişkili beyan' olarak nitelendiren TYS, Aziz Nesin'le ilgili açıklamaların ise hiçbir kanıta dayanmadığını, bunun bir 'çamur atma'dan ibaret olduğunu ifade etti. TYS açıklamasında, Güriş'in sözünü ettiği tarihlerde, Nesin'in 19-20 yaşlarında olduğu ve Kuleli Askeri Lisesi'ni yeni bitirdiği (Ankara Harp Okulu'ndan 1937 yılında mezun olduğu, ordudan 1944 yılında ayrıldığı) belirtilerek söz konusu beyanların tarihsel olarak da gerçeği yansıtmadığı ifade ediliyor. TYS açıklamasında şöyle deniliyor: "60-70 yıl aradan sonra, yalnızca hatıralara dayanılarak yapılan açıklamaların, kanıt değeri de, hatta haber değeri de taşıyamayacağı herkesçe bilinir. Neşet Güriş'i, kanıt olmadan, dedikodu düzeyinde konuştuğu için kınıyor; röportajı yapan Enis Tayman'ı ise herhangi bir ansiklopediden bile kolayca sağlaması yapılabilecek sözleri gerçek kabul ettiği için, daha özenli olmaya davet ediyoruz." Tempo'nun geçen haftaki son sayısında yer alan röportajda eski MİT'çi Neşet Güriş, Aziz Nesin'in MİT elemanı olduğunu, maaşını da kendisinin götürdüğünü iddia etmişti.


tıkla: Zaman