22 Aralık 2007 Cumartesi

Sağcı yazarlar da Şişli Terakki'yle ilgileniyor

Tiyatro sanatçısı Ken Saro Wiwa'nın katledilmesinde rolü olduğu iddia edilen Shell'i destekleyip, etkinliklerine omuz veren Şişli Terakki'yi kınamayı sürdürüyoruz. Daha önce, iki kısa yazıyla ele aldığımız (Katile palyaço maskesi! ve Shell'i destekleyen Şişli Terakki'yi lanetliyoruz!) Şişli Terakki hakkında öğrendiklerimizi, her fırsatta okurlarımıza aktaracağız. Tiyatro sanatçılarının katledilmesine katkıda bulunduğu iddiasının gölgesinde kalan Shell'i destekleyen Şişli Terakki'yi, yüreğinde bir parça insan sevgisi kalan tiyatroseverler, sonuna dek lanetlemeli!...

***

Abdurrahman Dilipak ile Ilgaz Zorlu'nun hazırladığı "ŞİŞLİ TERAKKİ DAVALARI" kitabının tanıtımında şöyle bir açıklama var:


..........Kökenleri Selanik'teki Şemsi Efendi haham okuluna dayanan ve yüzyıldan fazla bir zamandır faaliyet gösteren Şişli Terakki Lisesi'nin Nişantası'nda bulunan eski binası uzun bir müddet boş bırakıldıktan sonra D.B. İnşaat şirketine kiralandı.

Yazar Ilgaz Zorlu ve Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Akit, Hürriyet, Aksiyon, Zaman, Yeni Şafak gibi basın organları bu çok değerli binayla ilgili haberler yaptılar. Ilgaz Zorlu, binanın bir vakıf binası olması ve değerinin de trilyonlarla ifade edilebileceği savından hareketle D.B. İnşaatın, Dinç Bilgin'in inşaat şirketine ait olduğunu ve daha sonra hakkındaki çeşitli ithamlar nedeniyle halen DGM'de yargılanmakta olan müteahhit Nevzat Ak'a yapılan bu kiralamanın adeta bir peşkeş olduğunu iddia etti, okulun bir cemaat okulu olduğunu ve Kapancılar Grubu üyelerince yönetilen bir vakfa ait olduğu iddiasında bulundu. Konu TBMM'ye de getirildi. Konya FP Milletvekili Veysel Candan, bunu Sabetaycıların kendi meselesi olmadığını ve milli bir mesele olduğunu gördü, konu hakkında soru önergeleri verdi.

Terakki Vakfı ve Başkanı Haluk Arığ bu iddiaları yayınlayarak Zorlu, Akit ve Dilipak aleyhinde toplam on adet ceza ve tazminat davası açtılar. İstenilen toplam tazminat 400 Milyar TL'yi bulmaktadır.

Şişli Terakki bu cemaat okulu mudur? Sabetaycılar tarafından mı yönetilmektedir? Okulun Vakıf mensubu olan ve yönetiminde bulunan Haluk Arığ, Prof. Dr. İlter Turan, Prof Ahmet Yücekök, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Dr. Can Paker on yıldan fazla bir zamandır hala nasıl vakfın yönetimindediler? Kendileri nasıl seçilmiştir? Türkiye'nin ekonomik kurtarıcısı olan Kemal Derviş'in yakın dostu olan, onu evinde ağırlayan Prof. Dr. Akat ve kendisi ile sık sık görüşen TESEV Başkanı Dr. Can Paker'in de isimlerinin karıştığı iddiaların aslı var mıdır? Bu kitap Terakki davalarını içeriyor. İddialar, suçlamalar ve mahkemeye verilen savunmalar. İslamcı radikal olarak tanımlanan kişilerce hakları korunmaya çalışılan Terakki Okulu'nun ve onu kuran Sabeytaycı hareketin tarihidir bu! Bir demokrasi ve insan hakları kavgasıdır bu! Satır aralarında modern Türkiye'nin tarihi irdeleniyor. Bu kitapta yeralan belgeler Sabetaycılar gibi görünmeyen gizli bir kuvvetin gerçekte varolup olmadığının da tartışmasıdır, 1880 lerden itibaren Türkiye'nin yazılamayan tarihidir.

(Bakınız: NADİR KİTAP)