19 Mayıs 2007 Cumartesi

İşçi edebiyatı yarıştırılıyor!


Başta Cumhuriyet gazetesi olmak üzere, egemen medya mantığı, işçi sınıfının ideolojik kavgasına değil, "sınıf atlama" isteğine hizmet ediyor...

Cumhuriyet Kitap dergisinin 900. sayı / 17 Mayıs 2007 tarihli sayısında; Feyza Hepçilingirler'in "Türkçe Günlükleri" sayfasında bir duyuru / yorum:


6 Mayıs Pazar

2005 Yılı Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri Yarışmasına (Türkçe uzmanı yazarımız "Yarışması'na" diye yazmamış HB) katılan öykülerden Tuncer Uçarol tarafından seçilenler, Genel-İş Sendikası Yayınların'ca (Türkçe uzmanı yazarımız "Yayınları'nca" diye yazmamış HB) iki kitap halinde yayımlanmış. Üst başlıkları "İşçi Öyküleri" olan kitaplarının birinin adı "Kadın İşçiler", ötekinin "Timsahın Ağzındaki Usta". Yarışmada "Mevsimlik İşçiler" öyküsüyle Zehra Ünüvar birinciliği, "Ocakçı Gözleri" ile Mavisel Yener ikinciliği, "Lena / Düş Hançeri" ile Emine Başa üçüncülüğü kazanmış. Kitapların her ikisi de kendi içinde bölümlere ayrılmış, kitabın sonuna yazarların özgeçmişleri eklenmiş. (Hangi kitabın; birincinin mi, ikincinin mi? HB) Kendi (bireysel değil) bireycilikleri dışında dünya tanımayanlara, kişisel bunalımlarından başka anlatılmaya değer konu bulunmadığını sananlara güzel bir anımsatma. İşçiler de var, onların dünyaları, o dünyaların öyküleri, bu dünyaları anlatan kalemler de var. (Yarışarak işçi sınıfına hizmet edenler de var! HB)