13 Mayıs 2007 Pazar

Aydınlar imzalarıyla darbeye karşı!

Ahmet Altan, "Aldatmak" kitabıyla, insanı, en alt düzeyde yaşayan canlı durumuna düşürmekle birlikte, bir yandan da, Askeri darbelere karşı imza atıyor! Diğer imzacıların da, neler yaptıkları az çok belli... Herşeye karşın, kağıt üzerinde de olsa, politik ortama bir renk ve hareket getirdiği için, durumu önemsiyor ve Zaman gazetesinden aktarıyoruz:

Aydınlardan, Genelkurmay bildirisine karşı 'Yurttaş Bildirisi': Demokrasimiz yara aldı

Aralarında gazeteci, yazar, akademisyen, hukukçu, hekim ve sanatçıların da yer aldığı çeşitli mesleklerden 500 kişinin imzaladığı 'Yurttaş Bildirisi' yayınlandı.

Çeşitli meslek- Bildiride, siyasal, ekonomik, sosyal alanda bir kriz yaşandığı ve yaşanan krizin, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle de aşılamayacak derinlikte olduğu savunularak, yeni bir genel seçimin de krizi çözmeyeceği, kısa bir süre için erteleyeceği iddia edildi. Yaşanan sorunların temelinde, 1982 Anayasası'nın var olduğu savunulan bildiride, şu görüşlere yer verildi: "Bizler bu ülkenin sorumlu, duyarlı yurttaşlarıyız ve yaratılan bu ortamda asla mutlu değiliz. Özgür, demokratik, laik Türkiye'yi korumaya kararlı yurttaşlar olarak demokrasiyi yok etmeye yönelen her türlü müdahaleye karşı direnme hakkına sahip olduğumuzu açıkça belirtiyoruz." Bildiride, demokrasinin, 27 Nisan'da yayınlanan Genelkurmay Başkanlığı bildirisinden de yara aldığı ileri sürüldü. Bildiriyi imzalayanlar arasında şu isimler bulunuyor: Adalet Ağaoğlu, Ahmet Altan, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Ali Nesin, Aydın Cıngı, Prof. Dr. Baskın Oran, Bilgesu Erenus, Celal Yıldırım, Çiğdem Mater, Ergin Cinmen, Eşber Yağmurdereli, Etyen Mahçupyan, Feride Çiçekoğlu, Genco Erkal, Işıl Kasapoğlu, İsmail Hakkı Tombul, Latife Tekin, Murat Belge, Murathan Mungan, Musa Çam, Nebahat Akkoç, Nuray Mert, Oral Çalışlar, Orhan Alkaya, Ragıp Zarakolu, Şanar Yurdatapan, Şebnem Korur Fincancı, Zafer Üskül. Bildiriye imza atan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Oral Çalışlar, Türkiye'nin demokratik hukuk devleti içinde varlığını sürdürmesini ve askerin siyasetten uzak durmasını istediklerini belirtti. Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı (SODEV) Aydın Cıngı ise bildiriyi imzalamadan önce bir hayli de tereddüt ettiğini belirterek, "Son günlerde maalesef şöyle bir anlayış var: Askerî müdahaleleri kabul etmediğinizi belirtmek için ille de AK Parti yanlısı olmanız gerekiyormuş gibi bir görüş." dedi. Mitingleri sivil tepki olarak sonuna kadar desteklediğini ifade eden Cıngı, "Bir Tuncay Özkan, bir Alpaslan Işıklı konuşuyor. Evlere şenlik. Türk demokratlarının sorunu, demokrasiyi savunmak için demokrat olmayan güçleri savunmak zorunda kalması." diye konuştu.

İstanbul, Zaman; aa

tıkla: Zaman