7 Mayıs 2007 Pazartesi

Küba'da 1 Mayıs

Emperyalist medya Fidel’in yokluğunu öne çıkarsa da, Küba tarihinin en kalabalık 1 Mayıs gösterilerinden birine sahne oldu. Devrim Meydanı’nda toplanan milyonlarca gösterici, ABD’nin terörist Luis Posada Carriles’i serbest bırakmasını protesto etti.

Küba, tarihinin en kalabalık 1 Mayıs gösterilerinden birine sahne oldu. Havana’daki tarihi Devrim Meydanı’nda toplanan milyonlarca Kübalı, ABD’nin terörün tarafını tutmasını protesto etti ve sekiz yıldır ABD hapishanelerinde haksız yere tutulan Beş Kübalı Yurtseverin serbest bırakılmasını istedi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs mitingine katılmak için güneş doğmadan yola dökülen Küba halkı, yabancı delegelerle omuz omuza kortej oluşturarak çeşitli noktalardan Devrim Meydanı'na ilerledi. Havana’daki İşçi Bayramı kutlamalarının temel konusu, 1976 yılında Cubana de Aviación uçağına düzenlenen ve 73 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırının planlayıcısı olan terörist Luis Posada Carriles’in ABD tarafından serbest bırakılmasının kınanması oldu. Devrim Medyanı’na ve Küba’daki her meydana akan işçiler, öğrenciler, aileler ve emekliler, Küba’nın teröre karşı mücadelesini ve ABD hapishanelerinde haksız yere tutulan Beş Kübalı Yurtsever’in serbest bırakılması talebini destekleyen sloganlar attı.

Havana'daki mitingin başkanlığını yapan Devlet Başkan Yardımcısı Raul Castro'ya sendika ve Küba Komünist Partisi liderleri eşlik etti. Ayrıca 74 ülkeden 242 örgüt ve bin 645 yabancı konuk da, Devrim Meydanı'ndaki gösteride hazır bulundu. Yabancı konuklar arasında Saint Vincent ve Grenadines Başbakanı Ralph Gonsalves ile Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri George Mavrikos da bulunuyordu. Hafta sonu Havana’da düzenlenen Beş Kübalı Yurtseverle Uluslararası Dayanışma için Gençlik Konferansı’na katılan yabancı konuklar da mitingde hazır bulundular.

Mitingde, Küba Merkez Sendikası (CTC) lideri Salvador Valdes, Küba halkı adına, ABD’nin kısa süre önce serbest bıraktığı terörist Luis Posada Carriles’in işlediği suçlardan ötürü ABD’de veya Venezuela’da yargılanması talebini iletti. Özellikle inşaat işçileri, eğitim emekçileri, bilim insanları, kültür ve turizm emekçileriyle çiftçilerden oluşan dev kortejde göstericiler, açtıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla ABD’nin, Carriles’i korumaktan vazgeçmesini ve derhal cezaevine konulmasını istedi.

Salvador Valdes ayrıca halkın sosyalizmi koruma ve güçlendirme yönündeki kararlılığının altını çizerek, Devlet Başkanı Fidel Castro’nun, dünyayı ekolojik bir felaketten kurtarmak amacıyla acil olarak yapılmasında ısrar ettiği enerji devrimine vurgu yaptı.

Beş Kübalı Yurtseverin derhal serbest bırakılması için yürütülen uluslararası kampanyaya destek verenlere de teşekkürlerini ileten Valdes, Küba’nın verdiği mücadelenin ALBA projesiyle halklar arasında sağlanan birlikte daha da güçlendiğini belirtirken, halkın Fidel Castro'nun bir an önce iyileşmesi yönündeki temennilerini de dile getirdi.

Bu arada Fidel Castro’nun 1 Mayıs kutlamalarına katılmaması, emperyalist medyada öne çıkarılan başlık oldu. CTC lideri Salvador Valdes, “Fidel bugün bizimle burada değil ama fikirleriyle 50 yılı aşkın bir süredir rehberlik ediyor" şeklinde konuşurken, göstericiler pankartlarında ve sloganlarında Fidel’e ve sosyalizme olan inançlarını vurguladı.

tıkla: Yılmaz Güney