12 Mart 2008 Çarşamba

KARŞIYAKA DEVLET TİYATROSU BİNASI SATIŞA ÇIKARILDI

İzmir halkına sanat darbesi

İzmir'deki 2 salondan birinin kapatılmasına karşı çıkan ilçedeki sanatseverler binanın önünde eylem yaptı

İLKER ÇOBAN (HABER MERKEZİ)

Türk tiyatrosunun büyük patlama yaptığı 2007-2008 sezonuna Ankara'daki tiyatrolar 12, İstanbul'daki tiyatrolar 7 salonla perdelerini açarken, İzmir mevcut 2 salonundan birini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

ABD'de yaşayan sahipleri, 1 milyon 800 bin dolara satılığa çıkardıkları İzmir Devlet Tiyatrosu Karşıyaka Sahnesi'nin bulunduğu binanın 2008 yılı sonuna kadar boşaltılmasını istedi. Binaya bir emlakçı tarafından "5 kat imarlı" ifadesini içeren "satılık" afişi asılması, ilçede şok etkisi yarattı. İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Hülya Savaş, bu binanın kapatılması durumunda sadece Konak'taki sahneye mahkum kalacaklarını belirterek, "Binanın satılması durumunda ortada kalacağız. Konak'tan başka sahnemiz kalmıyor. Büyükşehir veya Karşıyaka Belediyesi'nden, Valilik'ten bize bir yer göstermelerini bekliyoruz. İnşaat için bakanlık, sponsorlar ya da hayırseverlerden destek buluruz. Ama bize yeter ki bir bina göstersinler" dedi.

Takipçisiyiz

Öte yandan satış kararına tepki gösteren sanatseverler, tiyatro önünde eylem yaptı. Binanın satışı sonrasında yıkılıp iş merkezi kurulması durumunda tiyatrodan mahrum kalacaklarını belirten Karşıyaka Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (KARSAV) Başkanı Ahmet Diker, "Tiyatromuzu satmayın, bizi cezalandırmayın" dedi. Karşıyaka Sanat Platformu Sözcüsü Levent Çelik ise, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Eyleme Karşıyaka Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (KARSAV), Karşıyaka Sanat Platformu, Basketbol Adamları Derneği, Yamanlar Tiyatro Platformu, Bostanlı Spor Kulübü ve Karşıyaka Karşıyaka Dergisi üyeleri katıldı.

Büyük ilgi görüyor

Karşıyaka sahnesinde hafta içi her gün yetişkin, hafta sonları da çocuk oyunları sahneleniyor. İlçe sakinlerinin büyük ilgi gösterdiği sahne, tüm hafta tam kapasite hizmet veriyor. Devlet Tiyatrosu, 919 metrekare arsa üzerine oturan binaya yıllık 90 bin YTL kira ödüyor. Devlet Tiyatrosu'nun kira kontratının süresi ise 2008 sonunda doluyor. Bu kira bedeli ile başka bir bina kiralamalarının uygun salon bulunmaması sebebiyle mümkün olmadığını belirten Savaş, "Bazı oyunlarımızı, Sabancı Kültür Merkezi, Konak ve Narlıdere'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyebiliyoruz. Ancak yerleşik sahne gibi olmuyor. Tiyatro sahnesinin yüksekliği ve özelliklerinin farklı olması gerekiyor. İzmir'de çok sayıda kültür merkezi var. Ancak tiyatronun yapılabilecei salonların kazandırılması gerekiyor" şeklinde konuştu. Karşıyaka Çarşı'da bulunan ve 1950'li yıllarda sinema olarak inşa edilip 1985'de İzmir Devlet Tiyatrosu'na kiralanan 2 katlı binada 226 kişilik büyük ve 60 kişilik oda tiyatrosunun yapıldığı küçük bir salon yer alıyor. Binanın satışı kararını, kurucusu Sıtkı Varoğlu'nun ABD'de yaşayan 4 varisi aldı.

Vali ve başkan bize destek olsun

Konak ve Karşıyaka sahnesinde 2007 yılını yüzde 100 dolulukla geçirdiklerini belirten İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Hülya Savaş, büyük bir korku yaşadıklarını dile getirdi. Karşıyaka sahnesinde 1985 yılından bu yana kiracı olarak faaliyet gösterdiklerini belirten Savaş, "Binanın yerine iş merkezi yapılacağından söz ediliyor. İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak bize destek olsun" dedi.

(Kaynak: Yeni Asır, "İzmir halkına sanat darbesi")