"Tersinden faşizm" diye bir kavram var: Kendi ırkını üstün görmek yerine, başka ırk yada ırkların, kendi ırkından üstün olduğunu iddia eden bir politik görüş... Halk arasında, kabaca, şöyle dile getirilir: "Şu Japonlar (yada Almanlar, Amerikalılar, İngilizler...) çok üstün bir millet, biz Türkler teknoloji özürlüyüz." Halk arasında kullanılan bu "tersinden faşizm" ideolojisinin teorisyenleri de var. Bu teorisyenler biri de Ertuğrul Günay...
Aşağıdaki haberi okuduğunuzda, ne demek istediğimizi, daha net anlayacaksınız. Bizden biri, bir sanat yapıtı yaptığında, bu sanat yapıtı; "toplumdaki etik duygusunu rencide edebilir!..." Bizden olmayan biri, bir sanat yapıtı yaptığında, bu sanat yapıtı; "toplumdaki etik duygusunu rencide etmez!..." Çünkü, biz (Günay gibiler), "tersinden faşizm" yaptığımızdan, "Aşk Yağmuru" heykeline bakınca, rencide oluruz. Ne var ki, "Amazon" heykeline bakınca, rencide olmayız. Birinciyi bizden biri yapmıştır. İkinciyi bizden olmayan (üstün ırktan biri) yapmıştır!...
Milliyet'teki haberi önemsiyor, aktarıyoruz:
Günay'ın ince heykel yorumu
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, tartışma yaratan 'Aşk Yağmuru' heykeli için 'Sanatta özgürlükten yanayım ama etik duygusu korunmalı' dedi
YILDIZ YAZICIOĞLU Ankara
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir kavşağa yerleştirilen ve bazı kesimlerin müstehcen olarak nitelediği "Aşk Yağmuru" adlı heykele yönelik tartışmaları "Ben sanatta özgürlükten yanayım. Ama gençler, toplumdaki etik duygusu gibi korumamız gereken kesimler, değerler var" sözleriyle değerlendirdi.
Yargıtay'ın adli yıl açılış resepsiyonunda sorular üzerine konuya bu çerçeveden bakmak istediğini ifade eden Günay, "Ayrıntısını çok bilmiyorum. Sanata sınırlama getirmeden ama toplumsal değerleri de tahrip ve tahrik etmeden ciddi bir duyarlılığı yaratmaya çalışacağız" dedi.
Haleplibahçe övgüsü
Günay, gazetecilerle sohbetinde, Şanlıurfa'ya bağlı Haleplibahçe'de, Zeugma Antik Kenti'nden daha görkemli olduğu tahmin edilen mozaik kalıntıları bulunduğunu açıkladı. Geçen hafta sonu Şanlıurfa'ya yaptığı ilk resmi gezisinde kamuoyunda yeterince yansımayan muhtemelen hazine değerindeki kalıntılar hakkında bilgi aldığını belirten Günay, "Yaklaşık üç aylık buluntu söz konusu. İki metrelik toprak altında Amazon savaşçılarını anlatan mozaikler çıktı. İnşallah Türkiye'ye yeni bir hazine geliyor" dedi.
Günay şu bilgileri verdi:
"Bu alanda gün ışığına çıkarılmaya başlanan mozaiklerde dört Amazon savaşçısı bütün ayrıntılarıyla görülüyor. Yay, kılıç, mızrak ve balta taşıyorlar. Kaplanlarla savaşıyorlar. Kazı alanında görev yapan arkeologlarımız söz konusu mozaikte Zeugma'dakine kıyasla santimetrekareye düşen parça sayısı daha fazla diyorlar."
Figürler detaylı
Zeugma'da dünyaya çingene kızı olarak tanıtılan mozaiği anımsatan Günay, bu mozaikle kıyaslandığında yeni mozaikteki figürler, renkler ve detayları "inanılmaz" olarak nitelendirdi. Figürleri "Kaplanlarla savaşan Amazon figürlerindeki yüz ifadeleri çok canlı. Kaplanlar tırnaklarını toprağa geçirmişler, elma ve armut ağaçları var" diye anlatan Günay, bu mozaik dışında neler bulunacağını heyecanla beklediğini söyledi.
Antalya Valiliği inceleme başlattı
ANTALYA DHA
Antalya Valiliği, Kemer ilçesinde CHP'li belediye tarafından bir kavşağa konulan ve AKP İlçe Başkanı Zafer Yaman'ın "müstehcen" olduğu gerekçesiyle kaldırılmasını istediği heykel tartışmasına el koydu. Valilik, "heykelin yerleştirilmesi ve sanatsal durumuyla" ilgili inceleme yapmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nü görevlendirdi. Rapora göre karar verilecek.
tıkla