8 Eylül 2007 Cumartesi

Sorun Yayınları, mizaha yakın duruyor...

Edebiyat, Sanat, Estetik Dizisinin 24. kitabı olarak Kemal Urgenç’in Bitmedi adlı karikatür çalışması yayınlandı. Hıfzı Topuz ve Afşar Timuçin’in yazıları ve değerlendirmelerinin de yer aldığı kitapta Urgenç’in son dönem renkli karikatürlerinin albüm şeklindeki derlemesinden olusmaktadir.
(Büyük Boy - 24 x 29 cm. - 80 sayfa-renkli)


Hıfzı Topuz kitaptaki yazısında çalışmalarla ilgili şöyle bir değerlendirme sunuyor:

Kemal Urgenç son yıllarda çağdas Türk karikatürünün en basarılı örneklerini veriyor. Bunu belki günlük gazetelerindeki karikatürlerinden anlayamıyorsunuz. Urgenç’in yapıtlarının tadına varmak için onları albümlerde ve sergilerde görmek gerek. Bunlar sizi sürükleyip götürüyor, gözlerinizi dakikalarca bunlardan ayıramıyorsunuz.

Niye acaba?

Çünkü Urgenç’in karikatürlerinin muazzam bir mizah değeri var. Pek çoğu güncelligini yitirmeyecek türden mizah örnekleri. Kemal Urgenç karikatürle resim sanatını çok iyi bağdastırmış. Hem gülüyorsunuz, hem de zevkinizi okşayan bir resme bakıyorsunuz. Yapıttaki mizah güncelliğini yitirse bile resim yok olmayacak.


KEMAL URGENÇ

1966 İzmir (Ödemiş) doğumlu.1982 yılından bu yana çizerlik yapmaktadır. Çalışmaları Yeni Gündem, Sokak, Yeni Düşün, Yarın, Birikim, V Özgürlük, Varlık, Edebiyat ve Eleştiri, dergilerinde yayınlandı. Günlük basında Radikal ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. Bir grup çizer arkadasıyla Homur Mizah Gazetesi’ni çikardı. İstanbul, Tekirdağ, Trabzon, Zonguldak, Ödemiş, Cide (Kastamonu) gibi değişik yerlerde kişisel sergi açti. Karikatür yarışmalarından ödüller kazandı. Bando, Sanal Politikacı, Agaç adlı animasyon çalışmaları yaptı. 1998 yılında Karikatürcüler Derneği’nde Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. Bunun yanında illüstrasyon ve resim çalışmalarına devam etmektedir.

Kitapları;
Düşişleri Bakanı (1995)
Beyaz Yumurta (1998)
Eylülname (2005)

Çocuk kitapları;
Barışın Düş Oyunu
Barış ve Dostları
Barış'ın Aradığı Sır (1996)

Resimledigi kitaplar;
Akça Kız
Keloğlan (2004)