10 Eylül 2007 Pazartesi

Sorun Yayınları'ndan Engels...

Marksist Klasikleri yayımlayan kimi yayınevlerinin "kapitalist" işletmeler biçimindeki konumu; ayrıca kurumların değil, kişilerin sorumluluğunda bir işleve sahip oluşu da, Marksist Sol'un zaafından kaynaklanmaktadır.

Devrimci ve Marksist Sol Kadro'ların, bugünkü olumsuz düzeyde seyreden ilişkileri, ciddî ve güvenilir teorik kaynakların bu düzeyde yetersiz oluşuna da sebep olmaktadır.
Marksist Klasiklerin yalnızca Türkçe'ye çevrilerek yayınlanması, beraberinde bir çok hayatî sorunu da gündeme taşımaktadır (Yayın programı, yayınların seçimi-sıralaması-zamanlaması, çeviri ve redaksiyonu vbg.).

Friedrich Engels'in Türkiye'de yeterince tanınmayışı, bilerek-bilmeyerek Bilimsel Komünizm'in ustalarından yalnızca Karl Marx'ın tek başına anılması yanlışlığından da ileri gelmektedir.
Elimizdeki Biyografi, en başta bu eksiklik olmak üzere bir çok teorik yanlışı ve yanılgıyı da gidermektedir.

Kari Marx-Friedrich Engels'in teori/pratiği bir bütündür. Olağanüstü yeteneklere sahip bu kişilikler, Proletaryanın Bağımsız ve Devrimci Partisinin Enternasyonal ölçekte oluşturulması için ömürlerini hesapsızca bir dava uğruna vermişlerdir. Burjuva düşünürler, bu iki dehanın yalnızca "filozof" yönlerini öne çıkarmak istemektedir. Oysa K. Marx-F. Engels, aynı zamanda teori/pratiği uyumlandırmış eşsiz birer militandır.

Onları birleştiren noktalar: Üstün yetenek ve zekâları, içtenlikleri, yürek temizlikleri, cesaretleri ve irade güçleriydi; her ikisi de inanmış komünistler, etkin ve kararlı devrimcilerdi.
K. Marx-F. Engels: Komünist arkadaşlığın, ilkeli dayanışmanın, ahlâk ve moral değerlerin, çalışkanlığın, direngenliğin birer simgesidir.

Kolektif aklın, bilincin ve eylemin biricik örneğini sunan bu iki militan, hayatları boyunca Proletaryanın Devrimci Partisi'nin güvencesinde, kapitalizmin insana, doğaya, ahlâka karşı çirkin yüzünün açığa vurulması ve kapitalizmin devrimci değişim ve dönüşümlerle aşılması davasına hayatlarını adamıştır.

Friedrich Engels, Komünist disiplin ve ahlâkın en saygın örneğini sunmuş bir Proleter Devrimci'dir. Komünist hümanizmin beynidir. O, yalnızca bilimsel bilgi ve bilinçlenme konusunda değil, askerlik bilimi, savaş stratejisi ve taktik konusunda da yetenekli çalışmalar yapmıştır.

Günümüzde, Friedrich Engels'i okuyup özümlemeden, Marksizm adına yapılan bilim ve akıldışı sapkınlıklardan ciddî bir kopuş gerçekleştirilemez. Aynı zamanda, bu çerçevede, Marksizm'i yorumlamanın ve teorik yeniden üretiminin de önü kapalıdır.

tıkla