15 Kasım 2007 Perşembe

Barışarock'ta neler oldu?... 10

Tiyatro eğitiminde cinsel taciz vakasının bir süredir takipçiliğini yapan İATP-G Eğitmenler Komisyonu, Mehmet Esatoğlu’nun geçmişte ilişkilendiği iki kurum ile görüşme yaptı: Mehmet Esatoğlu’nun taciz vakalarından birinin yaşandığı Toplumsal Araştırmalar Vakfı (TAV) ve kurumsal ilişkisini “Sanat Cephesi” dergisi üzerinden sürdüğü Nazım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM). Eğitmenler Komisyonu üyeleri, her iki kuruma da mağdur ve tanık ifadelerinin yer aldığı bir dosya götürdü ve ek dokümanlara erişebilecekleri tüm web sitelerinin adreslerini verdi. Her iki kuruma da söz konusu taciz vakalarını kurumsal olarak nasıl yorumladıkları soruldu.

Görüşmelerin özeti şu şekildedir:

26 Eylül 2007 tarihinde yapılan görüşmede, TAV Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Sevim, Mehmet Esatoğlu’nun TAV çatısı altında açılan tiyatro kursunda yaklaşık 5 yıl boyunca, 4-10 yaş arası çocuklarla tiyatro çalışması yaptığını ve bu dönemde herhangi bir problemin kendilerine iletilmediğini belirtti. Ancak cinsel taciz vakasının Esatoğlu’nun ilk kez bir gençle çalıştığı yıl -2005 yılı- vakfın kurucularından olan bir kişinin kızına özel ders verdiği çalışmalarda yaşandığını ve kurumla ilişkisinin bu taciz vakasından sonra kesildiğini söyledi. Mehmet Esatoğlu’nun taciz olayına istinaden ‘Bu bir mizansendi çocuk beni yanlış anlamış.’ gerekçesiyle taciz mağduru ve ailesiyle yüzleşme talebi olduğunu ancak, bu talebin çocuğun ailesi tarafından kabul edilmediğini ve TAV’ın bir taciz beyanı söz konusu iken bir taraf olmayı reddederek Esatoğlu ile çalışmayı kestiğini belirtti. Tiyatrocu olmak isteyen bir genç kadının daha ikinci çalışmasında taciz mağduru olmasının kendilerini üzdüğünü vurguladı.

Vedat Sevim, tacizin gerçekleştiği dönem vakayı kamusallaştırmak adına herhangi girişimde bulunmadıklarını, mağdur genç kadına bir zarar vermekten çekindiklerini zaten ailenin de benzer gerekçelerle bunu istemediğini ve Esatoğlu ile kurumsal ilişkilerini kesmekle sınırlı kaldıklarını dile getirdi. Ayrıca, muhalifler arasında bu tür taciz vakalarının, doğrudan tiyatro eğitimiyle ilgili olmasa da, artık çok konuşulur, duyulur ve bilinir hale gelmesinin ciddi ve sorgulanması gereken bir durum olduğunun ısrarla altını çizdi. Vedat Sevim, bu konu ile ilgileneceklerini, kendisine ilettiğimiz dosyayı ve görüşmemizi TAV yönetim kuruluna taşıyacağını dile getirdi.

1 Ekim 2007 tarihinde Nazım Hikmet Kültür Merkezi’yle yaptığımız görüşmede, Nimet Çakıcı ve Cansu Fırıncı, Mehmet Esatoğlu ve cinsel taciz vakası ile ilgili tartışmaları takip ettiklerini ancak varolan iddialar karşısında bir taraf olmak istemediklerini dile getirdiler. Cansu Fırıncı, Mehmet Esatoğlu ile herhangi bir kurumsal ilişkilerinin olmadığını, NHKM’nde çeşitli sanatsal etkinlikler düzenleyerek çeşitli grupları davet ettiklerini, Mehmet Esatoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı Tiyatro Simurg’u da bu etkinliklerine çağırdıkları belirtti. Cansu Fırıncı, NHMK’nin kurumsal ilişkilerinde iki kriterin gözetildiğini; faşist ve dinci/gerici olmadığı takdirde kapılarının her ilişkiye eşit mesafede açık olduğunu belirtti. Bu nedenle, düzenlenen tiyatro festivallerine veya etkinliklerine Mehmet Esatoğlu’nu veya onun birlikte çalıştığı Tiyatro Simurg’u davet edebileceklerini belirtti. Nimet Çakıcı ise, Eğitmenler Komisyonu ile görüşmenin kendileri için değerli olduğunu ancak Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nin isminin taciz olayı ve Esatoğlu ile birlikte anılmasını istemediklerini dile getirdi.

Tıklayınız: İATP-G EĞİTMENLER KOMİSYONU'NDAN BİLGİLENDİRME

Barışarock'ta neler oldu?... 1
Barışarock'ta neler oldu?... 2
Barışarock'ta neler oldu?... 3
Barışarock'ta neler oldu?... 4
Barışarock'ta neler oldu?... 5
Barışarock'ta neler oldu?... 6
Barışarock'ta neler oldu?... 7
Barışarock'ta neler oldu?... 8
Barışarock'ta neler oldu?... 9