23 Kasım 2007 Cuma

Tesettürlü nü yada sanatsal özkıyım!

Faşizmin her türlüsü, sanattan korkar. Çünkü sanat, insanı özgürlüğe sürükler. Faşizm ise ölüme!...

AKP, tam bir Nasyonal Sosyalist Parti yöntemiyle iktidara geldi: Ilımlı İslam tesettürünü çıkardığınızda, ortaya kocaman bir faşist parti örgütlenmesi çıkar!...

Aydınların, aydınımsıların, aydınımtrakların AKP'ye sıcak yada ılık bakması, bu partiyi adaletli, kalkınmalı bir duruma getirmez. Olsa olsa, aydınımsıların ne denli teslimiyetçi olduğunu gösterir. Buna Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da dahil!...

Özgürlük sözcüğünü geveleye geveleye özgürlüğü tepeleyen, demokrasi sözcüğünü sık sık kullanıp içeriğini boşaltan, insan hakları söylemini anlamsızlığa doğru öteleyen AKP döneminde, sanatsal uğraşlar da, bu soysuzlaştırma harekatından nasibini alıyor!...

Aşağıda bir örneğini okuyacağınız bu durum, küçük dilinizi yutmanıza neden olabilir:


Ressam ‘nü’ tablolarını tülbentle sansürledi


Ahmet KAYA/GAZİANTEP, (DHA)


RESSAM Ayşegül Yarar, Gaziantep’te açtığı 9'uncu kişisel sergisindeki 45 eserden ‘nü’ tabloları turkuaz renkli tülbentle sansürledi. İlk gün sergilediği ‘nü’ 10 tablodan 7'sini ikinci günden itibaren kaldıran Ayşegül Yarar, galeri yöneticilerinin ‘Gaziantep halkına ağır geleceği’ uyarısı üzerine ‘nü’ tablolarına sansür uyguladığını ileri sürdü.

Ressam Yarar'ın, Ankara ve İstanbul’da açtığı 8 kişisel sergisinin ardından Sanko Sanat Galerisi’ndeki 9'uncu sergisinin açılışı geçen çarşamba akşamı Gaziantep Vali Yardımcısı Gökhan Veli Kişioğlu tarafından yapıldı. Ancak, sergiyi gezenler ‘nü’ tabloların tülbentle sansürlü sergilendiğini görünce şaşırdı.

Tablolarında yaşam, anımsama, arayış, çoğalma gibi konuları tasvir ettiğini söyleyen ressam Ayşegül Yarar, açılış sonrası gazetecilerin soruları üzerine bu sansürü, galeri yönetiminden gelen istek doğrultusunda yaptığını iddia etti.

SANSÜR MÜ, GİZEM Mİ?

Ayşegül Yarar, galeri yöneticilerinin, ‘nü resimlerin bölge halkı için ağır kaçacağını’ belirterek sergiden çıkarılmalarını ya da kısmen kapatılıp sergilenmesini talep ettiğini söyledi. Yarar, “Ben de tablolarımın sanatseverlere ulaşması için bu talebi üzülerek de olsa kabul etmek zorunda kaldım. Tülbentleri keserek, kapatılması mümkün olan tabloların çıplak bölümlerini estetik bir şekilde kapattım'' dedi.

Ayşegül Yarar bir gün sonra ise sergideki 7 tablosunu kaldırdı ve bu kez, “Aslında kapatma maksadı da vardı ama biraz da gizemli olsun diye böyle bir şey yaptım. Görenler ise bunu sansür olarak nitelendirdi. Aslında bu sıkıntı yalnız Gaziantep’e özgü değil. Diğer illerde de özellikle devlet eliyle yönetilen galerilerde aynı sıkıntılar yaşanabiliyor. Mesela, Ankara’da da böyle bir sıkıntı yaşandı. Çünkü, devlet eliyle yönetilen galerilerde nü tablolar fazla hoş karşılanmıyor'' diye konuştu.

TEPKİ ÇEKER İDDİASI

Sanko Sanat Galerisi yetkilileri ise, 2004’ten bu yana kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan galerilerinin açılışı sırasında Gaziantep’in değerleriyle ölçüşmeyeceğine ve tepki çekeceği düşünülen eserlerin sergilenmemesi konusunda duyarlı davranılması karar alındığını, Yarar’ın sergisindeki uygulamanın da karşılıklı görüşülerek kararlaştırılıdığını söylemekle yetindi.

Ressam Yarar, sergiden 7 tablosunu kaldırdıktan sonra Ankara'ya döndü. Sergi 1 Aralık gününe kadar açık kalacak.

Tıklayınız: Ressam 'nü' tablolarını tülbentle sansürledi