3 Nisan 2009 Cuma

Genç yaşta elim bir trafik kazasında yaşamını yitiren kamyon sürücüsü Paris'in aşkı "Helena" Ülker hanımla konuşmak bana büyük bir mitolojik tat verdi

Otuz beş yıl önce elim bir trafik kazasında ölen kamyon sürücüsü Paris Pars'ın aşkı, Paris'in ninesi, yetmiş iki yaşındaki zeytinci (benim "Helena" adını taktığım) Ülker Pars, Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Umurbey'de yaşıyor. Yüz üç yaşında ölen Celâl Bayar'ın (Türkiye Cumhuriyeti üçüncü Cumhurbaşkanı Mahmut Celâleddin Bayar) hemşerisi olan Ülker hanım, emek harcayarak yaşamanın erdemine inanmış biri. Zeytinleri kendisi toplayıp, kendisi yenilir duruma getirdikten sonra, ta İstanbul'a dek küçük bir el arabasında taşıyor. Kapı kapı dolaşıp sattığı zeytinlerden elde ettiği parayla, İzmir'de okuyan torununa büyük bir destek sunuyor. Kendisi çalışmadığında, torununun okuyamayacağı kanısında olan "Helena", kendini ayakta tutmasını, bu inancına borçlu. Genç ihtiyarların cirit attığı coğrafyamızda, Ülker hamından öğreneceğimiz çok şey var.
.
Nuri Ceylan Bilge'nin filmlerindeki tipleri andıran Ülker hanım, Bilge'nin adını hiç duymadığını, onun ne iş yaptığı ve ne işe yaradığını hiç bilmediğini belirtiyor.
.
Ülker Pars, zeytin sattığı Hilmi Bulunmaz'la karşılıklı çay içip sohbet ediyor.