17 Nisan 2009 Cuma

İATP-G Yayıncılık İnisiyatifi ÇÖP KUTUSU / 3

Küfür Yayıncılığına Taviz Vermemek ve Yapıcı Girişimlere Destek Sunmak İlkesel Kabulümüzdür

Yapılan bir geri bildirime göre, Hilmi Bulunmaz'ın Oyun sitesinde ve Coşkun Büktel'in kişisel sitesinde yazıları yayımlanan Feridun Çetinkaya, Ertuğrul Timur'un "Bu İhaneti Artık Mahkum Edelim!" başlıklı yazısının eleştiri sınırlarını zorlayan bir içeriğe sahip olduğunu belirtmiş. Ayrıca, bu yazının İATP-G sitesinden kaldırılması gibi bir önerisi olmadığını, fakat eleştiri sınırlarını zorlayan bir yazının İATP-G'ye belli bir sorumluluk yüklediğini ekleme gereği duymuş.

Öncelikle sitemizde eleştiri sınırlarını zorlayan bir yazıya yer verdiğimizin doğru olduğunu kabul edelim. Öte yandan, Ertuğrul Timur'un üslubunu sertleştirmesinin nedenlerine bakıldığında, karşı tarafın düzenli olarak açık hakaret ve küfür içerecek şekilde söylem geliştirdiğini tespit etmek zor değildir. Her şeye rağmen, Ertuğrul Timur'un açık hakaret ve küfüre prim vermeden yazmaya dikkat ettiği de bilinen bir şeydir. Karşıtlığı kışkırtan taraf, akılcı bir şekilde uzlaşma arayışına giren Ertuğrul Timur değil muhatapları olmuştur.

Bugün yaşananların önüne geçmenin yolu geçmişte belliydi: Zamanında Ertuğrul Timur'un önerdiği gibi, tarafların buluşarak serinkanlı bir şekilde sorunlarını masaya yatırması ve bir uzlaşma zemininin yaratılması. Konuyla ilgilenen tiyatrocuların da buluşmaya bu yönde katkı sunmaları gerekirdi. Fakat bu teklife hakaret ve aşağılamalarla yanıt verilmiş, ultra otoriterci bir tavırla karşı tarafın haklarını tanımayız tavrı geliştirilmiştir.

Feridun Çetinkaya'ya önerimiz, öncelikle küfür yayıncılığına son verecek girişimlerde bulunmasıdır. Eğer başarılı olursa, yaşanan sorunların serinkanlı bir şekilde ele alınmasını sağlayacak yapıcı bir sürece girmenin de önü açılacaktır. Bu konuda İATP-G'nin çeşitli uyarı ve girişimleri olmuş, fakat bunun sonucu hakaret ve aşağılamalarla karşılaşmaktan başka bir şey olmamıştır.

Hali hazırda İATP-G'nin, Ertuğrul Timur'un düşüncelerini ifade edip dolaşıma sokmasına zemin sunmanın ötesinde yapabileceği bir şey yoktur. Bu, daha önce belirttiğimiz gibi, tabii bir hakkın tanınmasından ibarettir. Yapıcı ve serinkanlı bir sürecin önünü açacak girişimleri desteklememiz ise, ilkesel kabulümüz olmayı sürdürmektedir.

İATP-G Yayıncılık İnisiyatifi - 17 Nisan 2009

(Kaynak: istanbul alternatif tiyatrolar platformu - girişim)