19 Mayıs 2009 Salı

YAŞAM KAYA'NIN ÇÖP KUTUSU / 2

Yeni Tiyatro Dergisi Hakem Kurulu ve Yayın Kurulu Üyelerine,

Bizler tiyatro insanlarına ve kurumlarına karşı girişilen fütursuzca saldırı ve hakaretlere karşı "Temiz Tiyatro" kampanyasının çağrıcılarıyız. (Geniş bilgiye www.temiztiyatro.net den ulaşabilirsiniz.)

Kampanyamız ile Yeni Tiyatro Dergisi ya da Sayın Erbil Göktaş arasında bir bağlantı kurulmadığı, küfür yayıncılığını kınayan metnimize ve kampanyanın yürütüldüğü siteye bakılarak kolaylıkla anlaşılabilir. Sayın Göktaş’a Yeni Tiyatro Dergisi adına kampanya çağrıcılardan birisi olması da teklif edilmiştir.

Fakat, Sayın Göktaş önce bu kampanyada kınanması gündemde olan kişilerden (Hilmi Bulunmaz ve Coşkun Büktel’den) yana bir yazı kaleme alıp eskiden kalma ve şahsi kırgınlık ya da olumsuzluk içeren düşüncelerini dile getirmiştir. Ardından kampanyamızın basına ve imzaya açılacağı 30 Nisan 2009 tarihinden bir gün önce bizi, Yeni Tiyatro sitesine saldırı düzenlemekle suçlayan ve hakaret içeren aşağıdaki yazısını yayına vererek, bizleri töhmet altında bırakmıştır.

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE BÜYÜK SALDIRI!!!

Erbil Göktaş 29 Nisan 2009

Bilinmeyen kişi ve/veya kişiler (ASLINDA HEPSİNİ BİLİYORUZ; ŞİMDİLİK ÖYLE DİYORUZ…) tarafından web sayfamız olan www.yenitiyatrodergisi.com'a yoğun bir saldırı söz konusudur. 28.04.2009 Salı günü öğleye doğru başlayan saldırılar, gece saat 22.00’de en “çirkef” noktasına ulaşmış ve halen devam eden bu saldırı veritabanımızı (database) ulaşılamaz hale getirmiştir. Hack dünyasında buna "DDoS Attack" denmektedir ve web sayfalarına sayısız veri gönderimiyle birlikte sistemin çalışamaz hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Tüm “basını” bu “iğrençliğe” karşı dayanışmaya çağırıyor ve DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE yapılmış bu saldırıları SÖZDE KÜFÜRE KARŞI ÇIKIYORMUŞ GİBİ YAPAN AMA ŞU ANKİ DURUŞLARI BÜYÜK BİR KÜFÜR OLAN kişileri deşifre ettiğimiz; Erbil GÖKTAŞ’ın AŞAĞIDAKİ YAZISI YÜZÜNDEN gerçekleştirildiğini, NAMUSLU BASINA ve KAMUOYUNA DUYURURUZ…

Sayın Göktaş’ın Bulunmaz ve Büktel tarafından küfür yayıncılığı yapıldığı düşüncesine katılmaması ve bu yayıncı çevreye destek sunma arzusu kendi tercihidir. Öte yandan Yeni Tiyatro sitesinin saldırıya uğradığına ya da bir saldırı söz konusu olsa dahi bunun bizler tarafından yapıldığına dair elinde en ufak bir delili yokken, saldırıya uğradığı iddiası ile direk bizleri hedef göstermiş ve sonraki karşılıklı yazışmalarla bu tutumunu daha da açık hale getirerek sürdürmüştür.

Takdir edersiniz ki, ispatla yükümlü olan suçlamayı yapan kişidir. Fakat Sayın Göktaş aradan geçen haftalara rağmen en ufak bir belge ya da kanıt gösterememiştir. Ayrıca, bizim bu temelsiz ve delilsiz suçlamayı savuşturma amacıyla yaptığımız araştırma sırasında, Yeni Tiyatro Dergisi’nin internet servis sağlayıcı firmasının (niobeweb) yetkili kişileriyle bağlantıya geçilmiştir. Firma yetkililerine Sayın Göktaş’ın Yeni Tiyatro sitesine saldırı olduğunu iddia ettiği gün böyle bir saldırının olup olmadığı, yayın kesintisinin nedeni ve bu tür saldırıların ihtimal dâhilinde olup olmadığı sorulmuştur. 3 ayrı firma yetkilisi kesin ve net bir dille böyle bir saldırının olmadığı, bir sunucu sorunu yaşandığı ve bu teknik sorunun giderildiği açıklaması olmuştur. (Bkz. 1 Yeni Tiyatro Dergisi internet servis sağlayıcısının açıklaması, yazının sonunda.) Sonrasında, belgeler ışığında Yeni Tiyatro Dergisi’ne saldırı yapıldığı suçlamasının anlamsızlığını açıklayan cevap bizzat Ertuğrul Timur tarafından verildiği halde, on günü aşkın bir süre bu cevabın Yeni Tiyatro okurlarından saklandığı görülmüştür. Cevap yayınlandığında ise, bu defa da Yeni Tiyatro sitesine ilişkin bilgilerin (sahibi, hizmet aldığı şirket vs.) gizlice ve yasa dışı bir şekilde ele geçirildiği suçlamasını geliştirmiş ve tartışmayı aşağıdaki açıklamayla sonlandırdığını duyurmuştur:

Bu yazının bu konuda SON açıklamamız olduğunu, cevap verilsin ya da verilmesin, ne teknik ne etik hiçbir konuya açıklık getirmeyen, muhtemelen getirmek istemeyen, hiç kimseye hiçbir yararı dokunmayacağını düşündüğümüz boş, bomboş, “çerçöp” polemiklerden kesinlikle uzak duracağımızı, yaratıcılıktan, humordan, cesaret ve saygınlıktan uzak, “korkak yavaş sesli ihanet konuşmalarına” yakın, bir de üstelik akademik yaşam hakkında “zır cahil” zavallı kafalara bir dakika ayırmanın bile bizim için “zül” olduğunu, ancak üslupları, tarzları ve bu yolla çeşitli çevrelerde yarattıkları tahribat dolayısıyla HAKLARINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUP KONUYU YARGIYA TAŞIDIĞIMIZI duyururuz.

YENİ TİYATRO DERGİSİ

Erbil Göktaş, bizi yasal bir iş olan whois sorgulaması ile hangi firmadan internet hizmeti aldığını öğrenip, “iddia edildiği gibi bir saldırı var mı yok mu?” şeklindeki tamamen iftira karşısında kendimizi aklama girişimimiz nedeniyle yaptığımız araştırma lardan dolayı bu kez de bizleri sanal casuslukla suçlamış; ayrıca hiçbir delili olmadan bizi suçlayarak iftira atan kendisi olduğu halde konuyu adliyeye intikal ettirmekle tehdit etmiştir. Üstelik de bu tehdidi yaşanan durumla hiçbir ilgisi olmayan iki kanun maddesine dayandırarak (Adli kuruluşları ya da resmi kurumları aldatarak adli suç duyurusu ile bu kurumları oyalamak suçlarını ele alan TCK’nin 271’inci maddesi ve "765 maddeleri) adeta göz korkutmaya çalışmıştır.

Kısaca özetlemek gerekirse; küfre, hakarete, iftiraya karşı başlattığımız Temiz Tiyatro imza kampanyasında Erbil Göktaş’a ve Yeni Tiyatro Dergisi’ne tiyatro yayıncılarıyla birlikte davranması teklif edilmiştir. Rahatsız edici olan bu teklifin reddedilmesi değildir; küfür yayıncılarını savunması ve karşı çıkan tiyatro yayıncılarıyla birlikte davranmayı reddetmesi kendi tercihidir. Fakat teklifimiz karşısında küfür yayıncılığına karşı birlikte hareket eden kampanyanın çağrıcılarını küfür etmekle suçlamış, delilsiz ve belgesiz adli suç kapsamına giren ithamlarda bulunmuş ve tüm bunları yazılı yayın yoluyla ve Yeni Tiyatro adına yapmıştır.

Her ne kadar “iftira” diyebileceğimiz iddiaların sahibi Erbil Göktaş olsa da Yeni Tiyatro Dergisi yayın kurulu ve hakem kurulu ile bir tüzel kişiliktir. Erbil Göktaş da birey olarak kendisine yönelik bir saldırıdan değil Yeni Tiyatro Dergisi’ne dönük bir saldırıdan söz etmektedir. Bu sözleri de Yeni Tiyatro Dergisi’nin tüzel kişiliğinin devamı olan Yeni Tiyatro sitesinde sarf etmekte, “Yeni Tiyatro Dergisi” imzası atılan bildiriler yayımlanmaktadır.

Sonuç olarak, delilsiz ve belgesiz olarak öne sürülen ve karşı deliller ve belgelerle çürütülen iftira niteliğindeki suçlamalara ister istemez Yeni Tiyatro Dergisi kurumsal olarak ortak edilmektedir.

Erbil Göktaş’ın Yeni Tiyatro Dergisi adına konumu ve geliştirdiği söylem, başta Yayın Kurulu ve Hakem Kurulu olmak üzere Yeni Tiyatro Dergisi’nin kurumsal ve düzenli emek veren tüm bileşenlerini suçlamaları paylaştığı görünümü vermektedir. Yeni Tiyatro Tüzel kişiliğine ismiyle katkı veren sizlerin bu konuda sağduyusuna ve hakemliğine başvurmaktayız. Erbil Göktaş’ın Yeni Tiyatro Dergisi adına geliştirdiği adli suç kapsamına giren, iftira olduğunu kanıtladığımızı düşündüğümüz suçlamaları paylaşıp paylaşmadığınızı ve bu konuda ne düşündüğünüzü açıklığa kavuşturmanızı önemle rica ediyoruz.

Saygılarımızla,

TYB (Tiyatro Yayıncıları Birliği) girişimi adına:

Mimesis Dergisi adına Cüneyt Yalaz
Sahne Dergisi adına T. Murat Demirbaş
Tiyatro… Tiyatro… Dergisi ve www.tiyatodergisi.com.tr adına Mustafa Demirkanlı
adına Can Törtopwww.tiyatrodunyasi.com
adına Yaşam Kayawww.tiyatronline.com
adına Ömer F. Kurhanwww.iatp-web.org
adına A. Ertuğrul Timurwww.tiyatrom.com

(Kaynak: Yaşam Cahili)

***

YAŞAM KAYA'NIN ÇÖP KUTUSU / 1